fbpx
close facebook 003-facebook-logo instagram linkedin 001-pinterest-logo Group 002-twitter-logo-silhouette youtube
Superior Valley
location:Kharkiv, Ukraine
function:campus
area:40 ha
status:concept (2019)
team:Marharyta Borysova, Oleg Drozdov, Yevhen Kolesnikov, Yevgen Nevmyvaka, Vitalii Pravyk, Ivan Skachko, Tymofii Ulanchenko, Vyacheslav Zhemir

A city in a city.

Kharkiv is a city formed by many campuses. In a sense, it’s like a campus itself. Its structure is made up of all sorts of clumps with some sparse zones between them. Many utopias of the twentieth century were realized in Kharkiv. Some of them have shown stability, while others are undergoing difficult times. There is a reason for a new prove-out of this very characteristic typology of campuses that are associated with universities, factories, military academies, research centers, etc.

 

 

 

The Superior Valley project is exciting as it is a self-sufficient campus that is integrated into another campus of the Kharkiv Institute of Physics and Technology: one of the oldest and largest centers of physical science in Ukraine founded in the 20s. It was one of the most prominent research institutions in the Soviet Union.

Superior Valley joins the already established Piatikhatky district and is an extension of it. The new campus is focused on modern industries and, above all, the growing IT sector. After organizing such an intervention, we hoped that they would stay as a whole, one organism, jointly with a new sports and resort area (a golf course and a tennis club). This would provoke a rediscovery of the qualities of the established environment.

 

 

 

The campus is designed for 10,000 potential residents. We had a difficult task — to program the way of life of the entire town, to provide scenarios and algorithms for the use of spaces with a variety of functions: residential, work, shopping, educational, sports, recreational, etc.

We used a variety of planning structures, combining various techniques: mesh, linear, amorphous vital spots, and free organization. The site is adjacent to the golf club on one side and sort of being built up around the perimeter of the golf course. The landscape with ponds and hills remains untouched. The infrastructure of our new campus is in the shape of an open palm. Green fingers divide the main area into 5 different groups.

 

masterplan 

 

The first group is formed along the ring road and has a linear character. There is a concentration of trade, transit public transport stops, commercial real estate with a small number of residential buildings that are just a little further away from the road and open up towards a green valley with a pond. The second group has a mixed functional saturation as well: the residential areas are closer to the pond, the office ones are ahead to the corner.
The third group is a structure with a central axis. There are only office buildings with conference centers and infrastructure that allows companies to provide a variety of services for a successful business. The fourth group is a residential one. The central element of it is a curved house/wall that forms the front of the residential and public areas and emphasizes the smooth changes in terrain. A little further away, there is a school, sort of on a separate peninsula, and a low-rise building that approaches the forest.

 

 

 

Transport services for the entire large area of the campus run along the outer perimeter, skirting the space from the outside. There are public transport stops, parking, and transit zones.

The campus turned out to be diverse in terms of program and function. This is a solution that can be developed from different sides and integrated into the existing area.