fbpx
close facebook 003-facebook-logo instagram linkedin 001-pinterest-logo Group 002-twitter-logo-silhouette youtube
VG Horse Club
місце:Харків, Україна
функція:кінно-спортивний клуб
площа:6 га
статус:побудовано (2016 - 2019)
фото:Андрій Авдєєнко, Іван Авдєєнко
команда:Олексій Вавушка, Ганна Вовченко, Олег Дроздов, Катерина Йолкіна, Сергій Костяний, Костянтин Руднєв, Євген Невмивака, Віталій Правик
замовник:VG Horse club

Наш перший проєкт, в якому головний фокус налаштований на коней, а не на людей. Перехід в іншу ергономічну систему став для нас новим незвичайним досвідом. Головним завданням було забезпечення щастя для тварин з усіма його компонентами: спа-інфраструктурою (душем, солярієм, персоналом для спеціального догляду), тренувальними павільйонами і спортивним обладнанням, сприятливим клімат-контролем та аудіосистемою. Другим важливим фактором була підготовка всього комплексу до прийому гостьових коней, наїзників та глядачів для проведення спортивних змагань міжнародного масштабу.

 

генплан

 

Головна роль в цьому комплексі, звичайно ж, відводиться стайням, навколо яких розташовуються всі інші споруди: два манежи (критий та відкритий), круглі павільйони для тренувань, а також адміністративно-побутовий та господарський блоки. Від критого манежу вглиб ділянки відходять три «пальці» стаєнь, за якими розташовуються левади і відкритий манеж з глядацькою трибуною для проведення чемпіонатів.

 

 

Близькість річки та рельєф ділянки істотно вплинули на формування генплану. Будівлі й споруди раціонально посаджені на верхньому плато, тимчасом як ділянки, що лежать ближче до води й потерпають від повеней, виділено під лугові поля. Яблуневий сад та висока частина критого манежу служать буфером, що захищає від шуму дороги.

Основний обсяг будівлі має Е-подібну форму. Всі майданчики для вигулу коней та відкритий манеж розташовуються на терасах, що спускаються рельєфом  вниз. Вони нанизані на вісь липової алеї, яка веде до прогулянкової стежки вздовж річки.

 

 

 

 

 

Фронтон частини комплексу, в якій розташовані клубні приміщення, виконаний з необроблених дубових колод: вони підкреслюють тектонічну структуру, акцентують вхідний портал і контролюють світло, що потрапляє всередину приміщення. Весь сухостій, привезений з місцевого лісу, було виміряно й змодельовано в 3D та макеті, а потім встановлено на фасаді згідно з визначеним порядком. Завдяки цьому вдалося більш точно сформувати ритміку фронтонів.

 

 

 

 

VG Horse Club – кінноспортивний комплекс з кількома готельними номерами для спортсменів та тренерів. У розпорядженні членів клубу окремі кімнати з ванною, душем і шафами, щоб вони могли розслабитися до та після тренувань. Головний офіс практично повністю засклений і розкриває прямий вид на головний тренувальний манеж. Окрім готельних номерів, тут передбачені невелике кафе та кухня, роздягальні для учнів, кімнати для персоналу, пральня та сушарка. Інженерне забезпечення має замкнутий цикл. Опалення всієї стайні відбувається завдяки системі переробки навозу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

південно-західний фасад

 

північно-східний фасад

 

перетин

 

 

Всі будівлі й споруди комплексу збудовані за технологією швидкомонтованого металевого каркасу зі стіновими та даховими панелями, що використовуються в основному в промисловому призначенні. Поєднання індустріальних матеріалів з необробленим деревом призвело до забавного прецеденту.

 

 

Спортивне життя клубу стартувало з міжнародного турніру з виїздки World Cup CDI-W. Вперше в Харкові пройшли 2 етапи кубка світу в Центральній Європейській Лізі.

 

 

 

  • Поділитися