fbpx
close facebook 003-facebook-logo instagram linkedin 001-pinterest-logo Group 002-twitter-logo-silhouette youtube
3 courtyards
місце:Прага, Чехія
функція:школа та дитячий садок
площа:10 600 м²
статус:концепт (2020)
команда:Фернанда Аедо, Андрій Головченко, Олег Дроздов, Олександра Кривцова, Євген Невмивака, Костянтин Руднєв, Іван Селешок, Тимофій Уланченко, Ліка Чагунава

Ми розглядаємо школу як важливий елемент соціальної інфраструктури, яка повинна бути одночасно прагматичною та гнучкою, оскільки вона об’єднує людей та простір, створюючи умови для спілкування, а також для формальної й неформальної передачі знань.

Наша стратегія полягала в досягненні різноманіття простими способами. Весь обсяг компактний та майже квадратної форми. Велика частина циркуляційних приміщень (лобі, рампи, простір біля класів, галереї під відкритим небом) – це місця для спілкування та проведення різних шкільних подій. Ці простори мають різний масштаб публічності – концентрації та розосередження.

Все шкільне життя й сама архітектура сформовані навколо трьох дворів: курдонера входу, перистиля дитячого садка та трисвітного атріуму спортзалу. 

Головна вісь школи, на яку нанизуються всі основні приміщення загального призначення, з’єднує вхідний та задній двір. Дитячий садок інтровертно оформлений навколо внутрішнього двору з відкритими галереями, які йдуть по трьом сторонам двору, що створює атмосферу захищеності й спільності.

Наше рішення – це сукупність балансів: “соціальної дистанції” між сусідами, вбудовування в вулицю по лінії й створення курдонера. Компактний обсяг дозволяє зберегти більше місця заднього двору, який поступово переходить в сільський пейзаж.

 

Задній двір школи має пологий рельєф для зручності багатофункціонального використання. З південно-східної сторони розташовується відкритий амфітеатр, що розкривається на сцену assembly hall, котрий дублює внутрішній зал для глядачів. Таким чином, ми створюємо місце для проведення внутрішньошкільних та публічних заходів на відкритому повітрі.

 

 

З вхідної площі ми потрапляємо в лобі дитсадка й школи, з яким пов’язані всі простори громадського призначення: бібліотека, їдальня та спортивна група. Рампи ведуть на верхній поверх і на поверх, що знаходиться на тій же висоті, що і внутрішній двір. Додаткові циркуляційні можливості виконують сходи розосереджені по будівлі.

Спортивний зал відгороджений скляними стінами від галерей та відкритого простору з рампами. Вони разом об’єднують внутрішній простір школи й наповнюють його природним світлом.

Подієвим ядром будівлі є рампи, в яких зосереджується повсякденне життя. Тут також можуть відбуватися масштабні шкільні події та перформанси.

 

 

Будівля школи та внутрішній двір дитячого садка обв’язані галереями, що виконують відразу кілька ролей: додаткових шляхів циркуляції та евакуації.

Місце, де можна насолодитися свіжим повітрям, захищене від дощу і прямих сонячних променів; функція, яка контролює сонячний фактор; можливість займатися на відкритому повітрі; особливість, яка підтримує зелену шкіру будівлі. Залежно від сезону листя контролює поступаюче сонячне світло.

Один з ключових принципів дизайну – забезпечити взаємодію внутрішнього й зовнішнього простору.

 

 

Основною структурою будівлі є монолітний бетонний каркас з кроком 4,2 м – 8,5 м. Конструкції перекриття над спортзалом виконуються з металевих ферм.

Фасади та зовнішні галереї передбачається зробити з префаб бетону з хвилястою поверхнею. Південний, західний та східний фасади будівлі мають по краю зовнішніх галерей додатковий зовнішній шар з сітки вертикальних металевих тросів, натягнутих на металевий каркас. По цій сітці будуть рости виткі рослини.

Всі класи школи виходять на open air galleries великими розсувними вітражами. У літню пору вітражі можуть повністю відкриватися, трансформуючи indoor classrooms в open air class rooms.

Вздовж вулиці ми передбачили десять паркувальних місць «kiss & ride» для короткої зупинки. Завантаження їдальні, вивезення сміття та службова парковка знаходяться під вхідною площею, а заїзд до цієї зони влаштований зі східної сторони ділянки.

На заході проходить пішохідна доріжка, що з’єднує вулицю Кардаусова та історичну об’їзну дорогу. Цей зв’язок дає можливість обслуговування будівлі по всьому периметру в особливих випадках.

генплан

 

Из-за существующего перепада рельефа на участке мы имеем возможность попасть с главного входа со стороны ул. Кардоусова сразу на средний уровень. Далее посредством рамп можно удобно и быстро попасть на -1 level или 2 level.

Через існуючий перепад рельєфу на ділянці ми маємо можливість потрапити з головного входу з боку вул. Кардоусова відразу на середній рівень. Далі за допомогою рамп можна зручно й швидко потрапити на -1 рівень або 2 рівень.

 

 

-1 поверх

 

1 поверх

 

2 поверх

 

 

 

 

  • Поділитися