close facebook 003-facebook-logo instagram linkedin 001-pinterest-logo Group 002-twitter-logo-silhouette youtube
Platinum Plaza
місце:Харків, Україна
функція:офісна будівля
площа:9 000 m2
статус:побудовано (2010)
фото:Андрій Авдєєнко
команда:Сергій Бацунов, Олег Дроздов, Олександр Жук, Олена Забєліна, Олексій Якименко

Харків — це місто, де кожна епоха розмовляла власною архітектурною мовою. Тут «старе» і «нове» сплетені у дуальну єдність. Наш об’єкт знаходиться у ареалі головної площі міста (Свободи), характерною рисою якої є діалог між модернізмом (конструктивізмом) і традиційною архітектурою. Тривалий час ділянка була незабудована. Після Другої світової війни у брандмауерах прилеглих будівель з’явилися вікна. На момент проектування в глибині ділянки знаходився двоповерховий офіс замовника, невеликий атріум якого використовувався як виставкова зала, відкрита для широкого загалу. Крім того, замовник є значним спонсором культурних та соціальних програм та заходів.

Розробляючи стратегію комерційної складової проекту, нам було важливо надати замовнику нові можливості для виявлення його громадської активності. Ми прагнули не лише врівноважити бізнес та меценатство, але й досягти синергічного ефекту такої взаємодії. Ми обрали п-подібну схему забудови, що дозволило розв’язати низку завдань: вона забезпечила кругову циркуляцію між старою та новою будівлею за рахунок периметральної композиції об’ємів; сформувала новий тип міського простру; створила майданчик для відкритих експозицій; забезпечила максимальний контактний фронт торговельних приміщень.

 

ситуаційний план
аксонометрія

 

Наявність великого відкритого простору перед будівлею підказало використання вуличного фасаду як сценічного простору. Крім цього, об’єм мав би зшити докупи квартал, залишивши при цьому світлові коридори для вікон, розташованих у брандмауері. Принцип контррельєфа дозволив гнучко відреагувати на функцію та освітленість. На двох нижніх терасах і рампі є змога підключити сценічне обладнання. Таким чином, архітектурний перформанс «легко перетворюється» на концертне шоу. У вежах-еркерах розташовані конференц-зали та кімнати для нарад.

 

 

 

 

план першого поверху
1. магазин
2. рецепція
3. лобі
4. кафе

 

план другого поверху
1. магазин
2. рецепція
3. лобі
4. кафе

 

план третього поверху
1. лобі
2. офіс
3. магазин
4. тераса

 

розріз

 

Внутрішній двір будівлі поєднаний з центральною вулицею за допомогою торгівельної галереї, що ніби загортається всередину.

 

 

Легка засклена нижня частина будівлі, де розташована торговельна галерея, створює цікавий контраст до масивнішої верхньої частини. Підземний паркінг з’єднаний тунелями із сусідньою вулицею, що дозволяє віддати весь простір з боку центральної вулиці пішоходам.

 

 

 

Якщо ділянка буде розвиватися далі — заплановане перетікання відкритих просторів на сусідню вулицю.