close facebook 003-facebook-logo instagram linkedin 001-pinterest-logo Group 002-twitter-logo-silhouette youtube
Litmuzey
місце:вул. Багалія 6, Харків, Україна
функція:музей
площа:1 673 м2
статус:концепція (2017)
команда:Олексій Вавушка, Олег Дроздов, Сергій Костяний, Євген Невмивака, Марія Павлюк, Ксенія Пономаренко, Віталій Правик

Проект реконструкції Харківського літературного музею було ініційовано колективом самого музею, який протягом багатьох років додав чимало зусиль задля створення його змістовної сутності. Завдяки своїй дослідницькій, освітній, виставковій та публічній діяльності, музей перетворився на важливе місце в культурному просторі Харкова і став домівкою для низки подій, які вже набули постійний характер. Усвідомивши свою місію, майбутнє, а також існуючий простір і інфраструктуру, літмузей сформулював бачення подальшого розвитку, а ми в свою чергу допомогли інтерпретувати їхні бажання архітектурною мовою.

громадські простори

 

 

Існуюча будівля, де розміщується головна частина музею, – це особняк початку ХХ століття. Внутрішній об’єм поділено на велику кількість дрібних просторів, які не пристосовані для музейної функції і тому значно ускладнювали навігацію як відвідувачів, так і працівників. Саме тому проект реконструкції передбачає вилучення усіх центральних стін в існуючій будівлі.

 

 

На першому поверсі розміщується вестибюльна група з усіма супутніми приміщеннями, аудиторія для конференцій, презентацій і освітніх програм, сувенірна крамничка і музейна кав’ярня з терасою. Основний виставковий простір розташовано у новій прибудові на рівні землі, яка займає велику частину заднього двору до самого кордону ділянки.

 

 

план першого поверху
1. хол
2. локери
3. с/в
4. лекційна зала
5. кафе
6. кухня
7. експозиція

 

Експозиційний маршрут виводить відвідувача у галерею, яка огинає внутрішній двір у вигляді незамкненої ротонди.

 

 

Двір із збереженими деревами наповнюється цілою низкою активностей. Це відкрита бібліотека, місце для публічних презентацій, літературних читань і перформансів, – все це створює новий тип міського простору, де просто приємно бути. Безпосередньо пов’язаний з вулицею, цей відкритий простір нібито запрошує перехожих увійти усередину.

 

 

 

На другому поверсі існуючої будівлі знаходяться службові приміщення для дослідників і кураторів виставкових програм. Треті рівень музею призначено для фондосховища, де зберігається особливий кліматичний режим. Ротонда у вигляді незамкненої спіралі побудована з цегли, взятої від демонтованих стін з середини старої будівлі. Таким чином, музей стає донором частини власної плоті для створення нового простору.

 

 

Сподіваємось, що реконструкція і створення нових просторів допоможе літературному музею збільшити масштаб своєї присутності у місті.

 

  • Поділитися