close facebook 003-facebook-logo instagram linkedin 001-pinterest-logo Group 002-twitter-logo-silhouette youtube
House with a Peristyle
місце:Харків, Україна
функція:приватний будинок
площа:823 м2
статус:побудовано (2015)
фото:Андрій Авдєєнко
команда:Сергій Власов, Олег Дроздов, В’ячеслав Жемір, Катерина Йолкіна, Сергій Костяний, Олександр Помінчук, Тимофій Уланченко

Будинок розташовано на галявині посеред гомогенної за своєю структурою діброви. Як і плаский степ, однорідний за своєю дендрологією ліс є непростим місцем для розгортання сюжету. Ми визначили ліс як місце вже «зайняте» і запропонували «антитезу» у вигляді пустоти перистилю.

 

генплан
1. будинок
2. спортивна зала
3. комунальні споруди
4. охорона
5. гостьовий паркінг
6. критий паркінг
7. внутрішній двір
8. тераса
9. басейн
10. газон
11. квіткові клумби
12. фруктовий сад
13. овочевий сад
14. льох
15. кущі
16. сосни

 

Під впливом якоїсь відцентрової сили усі елементи садиби повернуті своїм зовнішнім контуром до «лісу передом». Водночас внутрішній двір збирає разом усі функціональні блоки і об’єми будинку (вітальня, кухня, господарські приміщення, спортзала). Типологічно дім наближається до традиційного фермерського подвір’я у Карпатах. Ліс представлено тут у двох іпостасях. З одного боку, це ліс, який підступає до будинку, а з іншого, — це його парадоксальне сприйняття зсередини перестилю. Вертикалі прорізів перегукуються зі стовбурами дерев і тим самим підсилюють це відчуття.

 

 

 

план

 

Залежно від рангу приміщень змінюються і їхні фізичні параметри, у тому числі площа і висота, згідно із принципом організації палацу Медичі у Флоренції. З планувального погляду усі приміщення організовано у вигляді гнучкої послідовності просторів, які випливають один з одного: починаючи паркінгом і закінчуючи відкритою терасою біля басейну. Перистиль вбудовується у низку просторів і відіграє роль посередника між ними, артикулюючи головні напрямки. Ритмічна колонада внутрішнього двору заходить у сам будинок і тим самим підсилює ефект транзитності. Цей принцип підтримується і у меншому масштабі за рахунок перебірок, меблів і окремих елементів. У створеному ландшафті виявляються дві протилежні тенденції: підсилення довкілля і впровадження суто агрикультурних елементів.

 

 

 

 

 

 

 

 

розріз

 

 

північний фасад

 

 

східний фасад

 

 

південний фасад

 

 

 

 

 

 

 

  • Поділитися