close facebook 003-facebook-logo instagram linkedin 001-pinterest-logo Group 002-twitter-logo-silhouette youtube
Baked by the heat
місце:Харків, Україна
функція:приватний будинок
площа:448 м2
статус:побудовано (2016)
фото:Андрій Авдєєнко
команда:Яна Брюховецька, Олег Дроздов, Катерина Йолкіна, Сергій Костяний, Віталій Правік

Будинок розташовано посеред доволі хаотичної різномасштабної забудови котеджного типу, він оточений чималими дво-, триповерховими об’ємами. Ця умова визначила замкнутий, інтровертний характер будинку. Трьома терасами будинок слідує за ландшафтом та інтегрується у природний рельєф. Натомість спільна позначка даху поєднує тераси в єдину горизонталь. Рельєф, що спадає, задає не тільки поступове збільшення об’єму, але також і розвиток сюжету. Від приміщень на вході та невисоких другорядних кімнат на рівні вулиці масштаб збільшується у спальних приміщеннях і досягає максимуму у просторій вітальні.

 

взаємодія з рельєфом

 

принцип утворення внутрішніх і відкритих просторів

 

 

генплан
1. тераса
2. басейн
3. дитячий двір
4. батьківський двір
5. парковка
6. сосновий пагорб
7. березовий пагорб
8. квітники

 

Стрижнем, який зв’язує усі внутрішні кімнати, є центральний хол зі світловим отвором, який впускає відображене денне світло у центр оселі. Усі житлові приміщення будинку мають власні «літні кімнати», які утворюють з ними єдиний простір, недосяжний для небажаних сусідських очей. Літнє продовження спільної кімнати містить басейн, відпочинкову зону, барбекю і природний солярій. Стіна, що левітує, забезпечує приватність, привертає увагу до деталей та розширює межі житлового простору.

 

 

Межа між вітальнею та терасою є головною точкою тяжіння для мешканців дому. При тому в теплу пору року вона стирається між двома цими просторами. Для ще більшого комфорту в приміщенні встановлено стаціонарні фасадні жалюзі, які контролюють несприятливі західні промені, але зберігають візуальний зв’язок з садом. Ландшафт, як і сама будівля, організовано за принципом терас, котрі спускаються рельєфом. Штучні пагорби на межах ділянки захищають від сторонніх очей та підсилюють природній ландшафт. Дуже символічно, що проект було почато й закінчено в сорокаградусну спеку, і він повністю пристосований до кліматичних сюрпризів.

 

 

 

розріз 1

 

 

розріз 2

 

 

 

Опубліковано в
  • Поділитися