fbpx
close facebook 003-facebook-logo instagram linkedin 001-pinterest-logo Group 002-twitter-logo-silhouette youtube
Anti Patio
місце:Харків, Україна
функція:приватне житло
площа:130 м2
статус:реалізовано (2004)
фото:Андрій Авдєєнко
команда:Олег Дроздов

Міська структура Харкова, що лежить на пагорбах, через складнощі освоєння схилів дозволила зберегти сільські райони дуже близько до центру. Саме в такій місцевості споруджено будинок Anti Patio. Терасована ділянка розташована на східному схилі пагорба, звідки відкривається 15-кілометровий вид на місто.

 

фасад 1

 

фасад 2

Стрімкий рельєф ліг в основу лаконічної композиції з трьох контейнерів (по 60 м2 кожна). На нижній терасі знаходиться гостьовий «контейнер». На верхній терасі розташовані ще два «контейнери» – металевий і дерев’яний. Спальний «контейнер» спирається на схил і на «контейнер загальної зони».

 

 

Дерев’яний поміст-тераса з витягнутим прямокутним басейном об’єднує кубічні обсяги в одне ціле.

 

 

 

 

 

розріз

Незважаючи на те, що будинок має два поверхи, насправді він складається з однієї кімнати, що забезпечує природну крос-вентиляцію. Така відкритість внутрішнього простору є дуже зручною при великому скупченні гостей і особливо доречна спекотним літом. Два поверхи максимально підключені один до одного.

 

 

 

 

На першому поверсі знаходиться зона денного перебування, поєднана з садом. Кухня, вітальня і тераса з басейном – завжди центр життя. Спільна територія першого поверху ділиться на зони, залишаючись при цьому цілісною і плинною. «Вододілом» служить перебірка, до якої з боку вітальні вмонтований домашній кінотеатр, а з боку кухні – консольна шафа з мийкою та робочою поверхнею.

Лаконічність екстер’єру збережено й у внутрішньому оздобленні будинку. Декор зведений до мінімуму. Всі елементи оздоблення зведені до його конструктивних матеріалів. Композиційно будинок розкритий на 180 градусів до довкілля. Розсувний вітраж з’єднує простір першого поверху з терасою та садом. Розмежування між змістом будинку, початком та продовженням ландшафту є хистким.

 

 

перший поверх
1. передпокій
2. їдальня
3. зал
4. басейн
другий поверх
1. спальня
2. ванна кімната
3. кабінет

Вільне планування збережено і на другому поверсі. Перегородка, що йде над сходовим прорізом, служить досить умовною межею між спальнею і ванною. Остання – аж ніяк не кімната, а певний просторовий кут, який має свою функцію. За бажанням господарів спільний простір другого поверху можна легко розділити на ізольовані кімнати.

 

 

 

Особливий інтерес викликають віконні прорізи. Їх розмір, пропорції і розташування вирішують проблеми кліматизації, а також служать прикрасою лаконічного інтер’єру завдяки виваженій орієнтації на видові точки. Також вони роблять життя мешканців будинку недосяжним для сторонніх очей. Цікаво, що хоча при створенні будинку домінували прагматичні міркування, на практиці виявилося, що в цьому невеликому обсязі чимало романтичного.