fbpx
close facebook 003-facebook-logo instagram linkedin 001-pinterest-logo Group 002-twitter-logo-silhouette youtube
Minsk Avenue House
place:Kyiv, Ukraine
function:single family house
square:296 m2
status:under construction
team:Yegor Artyukh, Marharyta Borysova, Andrii Golovchenko, Oleg Drozdov, Sergii Kostianyi, Yevhen Nevmyvaka, Mariia Pavliuk, Vitalii Pravik, Kostiantyn Rudniev

The plot where a new single-family house is going to appear soon is located within the administrative boundaries of Kyiv. However, it is totally surrounded by a pine-tree forest. On one of the sides the forest works as a noise barrier that protects the plot from a busy highway nearby.

masterplan

The house is going to be a home for five people. Considering this fact, we decided to use a very simple layout plan as we arbitrarily divided the volume into smaller “houses” for the parents and the children on the either side of the shared space in between.

 

 

A horizontal single-storey floor plan is used to emphasize the vertical lines of the trees that grow on the plot rather than competing with them.

 

 

 

The “skin’ of building helps to accentuate the consistency of the form. It becomes perforated in some places and embedded in others, creating an overall pattern made of grayish-brown bricks. The brick masonry also “crawls” into the interior space.

 

 

 

façade pattern

 

The landscape has a difference in elevation of more than one meter in cross section. This natural peculiarity prompted a rather interesting design solution for organizing the access to the plot. Thus, the house can be accessed in two different ways: via a smooth ramp of by climbing the stairs under the overhanging roof that lead to the entrance.

 

 

 

 

The boundary between the inner and outer parts of the shared living space is blurred. The coherence of the entire space is further emphasized by the terrazzo floor in both parts. The inner part is located within the body of the house. In warm weather it makes one single whole with the outer part of the building as it transforms into an open-air terrace that can be used for a half a year. The outer part of the common space is where the swimming pool is situated. The space is articulated by a parapet of a bench. The latter marks the difference in elevation and makes a nice place for having fun.

 

 

 

Following the example of the Palazzo Medici in Florence, we discovered a certain correlation between the program and the proportions of the rooms in terms of their physical dimensions on the floor plan. So, the height of the shared living space became one meter higher than that of the children’s rooms, while the master bedroom has a medium height. In spite of having three different ceiling heights, the whole sequence of rooms lies under one flat horizontal roof.

 

ground floor plan

 

basement floor

 

section 1

 

section 2