fbpx
close facebook 003-facebook-logo instagram linkedin 001-pinterest-logo Group 002-twitter-logo-silhouette youtube
Baked by the heat
place:Kharkiv, Ukraine
function:family house
square:448 m2
status:built (2016)
photo:Andrey Avdeenko
team:Yana Bryukhovetskaya, Oleg Drozdov, Kateryna Yolkina, Sergey Kostyanoy, Vitaliy Pravik

The house is located within a rather chaotic and mixed-scale development made up of houses, with an average height of 2-3 stories. This context defined its withdrawn and introverted character. The house integrates with the natural topography, with its three terraces descending the landscape, being united by the horizontal line of the roof. The sloping terrain causes the gradual increase of the volume, unfolding the entire narrative of the house. Starting from the entrance and low minor premises on the street level, the scale grows bigger in bedrooms and reaches its apex in the spacious living room.

 

interaction with landscape

 

principle of creating indoor and outdoor spaces

 

 

site plan
1. terrace
2. swimming pool
3. children courtyard
4. parents courtyard
5. parking
6. pine hill
7. birch hill
8. flower beds

 

The central hall is the core axis that unites all the indoor premises. The overhead opening invites daylight into the house. Open “summer rooms” are extensions to indoor living premises, creating seamless united spaces, visually impenetrable for the neighbors. The summer extension of the living room includes a swimming pool, a lounge, a barbecue place and a sunbathing zone. The levitating wall ensures privacy, focuses the view over certain landscape details and expands the borders of the living space.

 

 

The border area between the living room and the terrace is the main attractor for all the dwellers of the house. In warm seasons this borderline is blurred out. In order to make this space as comfortable as possible, permanent blinds are installed, which control unfavorable western sunrays and maintain visual connection with the garden. As the house itself, the landscape follows the principle of terraces descending the terrain. Artificial hills along the boundaries protect the house from prying eyes and enhance the natural landscape. It is quite symbolic that the project was completed when it was boiling + 40ーc outside, which makes the house fully adapted to climatic surprises.

 

 

 

section

 

 

section

 

 

 

 

 

Published in